Dan in noč imata skupaj 24 ur. Noč je namenjena spanju. Današnji človek se temu na vse načine upira. Upira se višjim zakonom Narave. Taka ravnanja Mati Narava kaznuje na različnih nivojih človekovega zdravja, ki se kažejo kot:

  • oslabelost spominskih povezav
  • oslabelost imunskega sistema
  • večja pojavnost debelosti in diabetesa
  • večja pojavnost srčno-žilnih in možganskih bolezni
  • večja možnost rakastih obolenj
  • večja pojavnost športnih poškodb
  • večja pojavnost prometnih nesreč
  • večja pojavnost različnih čustvenih neravnovesji
  • negativni vpliv na zunanji telesni izgled

Globalni kapitalizem s svojimi produkti nenehno zaposluje zmedeni in vodljivi um današnjega človeka. Namesto, da bi človek ob 22. uri zvečer zaspal, izbere raje tehnološki raj televizije, računalnikov in telefonov vseh velikosti. To, kar bi lahko umestili v kategorijo prosti čas. Obstajajo drugi posamezniki, ki svojo največje delovne kreacije razvijajo ponoči. Pravijo, da imajo drugačne naravne ritme. Pravijo tudi, da imajo le takrat svoj nočni mir. Spet drugi, si kradejo dragoceni čas nočnega spanja na račun svojih svetovno pomembnih projektov, ki ne morejo počakati. Tako spijo 3-5 ur na noč v nekaj letnem obdobju svojega življenja. Stiskajo, stiskajo. Nato jih pa stisne. In to fejst.

Obstajajo ljudje, ki pa se lotijo tega izziva na drug način. S pomočjo poživil, kot je kofein v različnih izdelkih, držijo svoje telo pokonci.

Spanje v širšem kontekstu zdravja, je eden izmed vsaj 4 ključnih elementov zdravja. Med te elemente sodijo še trening, prehrana in psihično zdravje. Ti elementi so medsebojno povezani in soodvisni. Praviloma velja, kdor si uničuje zdravje na račun nepravilnega spanja, tudi je bolj nezdravo hrano in manj premika svoje GPS koordinate s svojim telesom. To je vzorčen primer, kako dobi globalni kapitalizem svojo idealno stranko, ki srka njegove produkte od rojstva do smrti na različnih področjih svojega življenja.

Pametni človek izkoristi noč za spanje in dan za kreativno delo. Pametni človek spi ravno prav časa, v pravem časovnem intervalu noči in to vsak dan. Ko se zbudi je spočit in ima na razpolago vso potrebno energijo, da bo kreativno oblikoval svoj dan.

Tisti modreci pred nami pravijo, da je »spanc boljš kot žganc«. Realno gledano pa se diha čas, ko je žganc premagal spanc. No, če pogledate vaše krožnike, je bolj malo tako žgancev kot spanja.

Vi se pa odločite ali boste sodelovali z Naravo ali ji nasprotovali. Posledice sledijo v obe smeri.