Diete so nesmisel. Preprosto. Obstaja več razlogov:

 1. Omejen čas trajanja določenega načina prehranjevanja. Pomeni, da se po prenehanju dietnega obdobja, tudi če je bilo ciljno uspešno (npr. izguba prekomerne telesne teže), zopet vrnete na stari način prehranjevanja, ki vas je sprva popeljal v težave oziroma v zgornjem primeru, v prekomerno telesno težo. Vzorec se bo ponovil. Zopet se boste zredili.
 2. Vzamejo oziroma prepovejo vam določeno skupino hranil in/ali virov energije. Pomeni, da ste lahko v rizičnem obdobju, ko vaše telo ne prejema vseh hranil za zdravo delovanje telesa.
 3. Skupni imenovalec večine diet je ustvariti kalorični primanjkljaj na dnevni ravni, ki skozi čas vodi v upad telesne teže. Ni pomembna vsebina kalorij, le količina.
 4. Diete nimajo nikakršne povezave z zdravim načinom prehranjevanja.
 5. Živite v iluziji, če mislite, da se boste v kratkem obdobju dietnega prehranjevanja odkupili za leta nezdravega načina prehranjevanja.
 6. Diete so ‘uporabne’ le za ‘dietni’ marketing, ki se ukvarja s prodajo dietnih knjig in točno določenih prehranskih živil, dopolnil ali linij izdelkov.

Na drugem bregu pa najdemo smisel. Izhodišča so:

 1. Izbrati Model življenjskega prehranjevanja po principu »jem danes, kot želim jesti vse življenje«.
 2. Model pa izhaja iz trenutnih ‘zdravih’ znanstvenih spoznanj. Ta model pa mora biti dinamičen in agilen, se mora prilagajati novim spoznanjem.
 3. Kaj sodi v rubriko Zdrava prehrana je danes že znanstveno kristalno jasno, kot tudi kaj ni. Precej preprosto. Težave v praksi ima sistem, ki zavestno služi na način nezdravega prehranjevanja ljudstva. Težave pa imajo tudi posledično, ker mu slepo zaupajo, zasvojeni s hrano na psiho-fizičnem nivoju.
 4. Termin Dieta je nesmisel. Življenjsko zdravo prehranjevanje je boljši.

Želim vam, da bi zmogli razviti in ohraniti zdrav življenjski slog tudi na področju prehrane.

S pogumom, vztrajnostjo in pridobivanjem pravih informacij (ljudi) pospravite v glavi za vse večne čase z:

 1. Fizično zasvojenostjo s hrano (odvisnost od sladkorja, soli, cvrtja, sira…).
 2. Psihološko zasvojenostjo s hrano (gradnja samozavesti na zunanjem izgledu).
 3. Lastno izkušnjo svoje mladosti in načina prehranjevanja, ki je bil praviloma slab.
 4. Nestrokovnimi informacijami.
 5. Podpiranjem prehranskega marketinga, ki obožuje vaše lenobno obnašanje, obožuje vaše iskanje bližnjic, vam potiska voz do bolezni. Vožnjo plačate vi. Vsaj dvojno!