Kar poklicno alergijo dobim, ko zagledam vozila pred McDonald’som v »drive-in« koloni. Ali pa mladino, ki je kolo in lastne noge zamenjala za ‘pametna kolesa’ (dvokolesnik, npr. Hoverboard, Ninebot) in se z utripajočimi lučkami ter glasbo pod ‘vozilom’ premika iz točke A do točke B.

V izhodišču verjamem, da ima človek plemenite namene, ko v svoji igrivi izumiteljski glavi znova in znova išče rešitve za izzive, ki so okrog njega. Kako si olajšati delo, kako premikati težke predmete ali na primer invalidom pomagati tam, kjer sami ne zmorejo. Kako pridobiti čas, da ga lahko izkoristi za kaj drugega. In kaj naredi s tem pridobljenim časom?

Ves tehnološki razvoj se je sprva zdel super ideja a se znova izkaže, da mu človek ni dorasel. Tako se po sklenjenem krogu vrne na začetek, kjer ugotovi, da je že vse imel. Vmes pa se je zgodil poskus, da bi imel še več a to sploh ne potrebuje. Ali pa ni razvil kompetenc, da bi izkoristil tehnološki razvoj v dobro in ne samo-uničenje, hkrati pa ob tem ne pozabil naravnih zakonov potrebe po nenehnem gibanju za ohranjanje svojega zdravja. Vsaka bližnjica ga vsaj dvakrat udari po glavi. Pa še to ga ne izuči.

Osnovni problem je, ker tehnološke izume uporabljajo tisti, ki jih ne potrebujejo. Že zgoraj omenjen primer ‘pametnih koles’ ali uporaba dvigal. Imaš svoje noge? Telo, ki dela? Uporabljaj ga! Krepi ga. Bodi hvaležen da dela!

Poglejte si v tabelah primere, kako lahko nekatere običajne dnevne aktivnosti počnete na aktiven ali pasiven način.  Kar ima za posledico veliko razliko v porabljenih kalorijah. Na dan, v 1 mesecu, 1 letu, 30-ih letih. Osnovna matematika. Številke ne lažejo. Vaša sestava telesa tudi ne.

ACTIVE ACTIVITY CALORIES USED SEDENTARY ACTIVITY CALORIES USED
HAND CLOTHES WASHING 45 MACHINE CLOTHES WASHING 27
HAND DISH WASHING 80 MACHINE DISH WASHING 54
WALK TO WORK 83 DRIVE TO WORK 25
STAIR CLIMBING 11 ELEVATOR 3
TOTAL FOR ACTIVE 219 TOTAL FOR SEDENTARY 109
ACTIVE ACTIVITY CALORIES USED SEDENTARY ACTIVITY CALORIES USED
WALK UP ONE FLIGHT OF STAIRS 4 TAKE ESCALATOR UP ONE FLIGHT 0.1
PARK AND WALK INTO FAST FOOD RESTAURANT 23 SIT IN CAR FOR 10 MIN IN A DRIVE-THROUGH LANE AT RESTAURANT 5
WALK DOG FOR 30 MIN 125 LET THE DOG OUT THE BACK DOOR 2
STAND FOR 30 MIN OF PHONE CALLS 20 RECLINE FOR 30 MIN OF PHONE CALLS 4
WALK INTO GAS STATION TO PAY 5 PAY AT PUMP 0.6
WALK 1 MIN TO COLLEAGUE & STAND TO TALK TO THEM FOR 4 MIN 6 SEND E-MAIL TO COLLEAGUE 2
WALK LENGTH OF TWO FOOTBALL FIELDS PARKING AWAY FROM STORE 10 DRIVE AROUND UNTIL A PARKING SPACE OPENS NEAR STORE’S ENTRANCE 3
TOTAL FOR ACTIVE 193 TOTAL FOR SEDENTARY 16.7

Lanningham-Foster L., Nysse LJ, Levine JA (2003).

Če sem v Blogu Koraki pisal o kriteriju 10.000 korakov na dan, ki so potrebni za ohranjanje telesne teže, je način kako opravljate svoje dnevne aktivnosti pomemben del, kako se lažje in z manj dodatnega namenskega treninga približate tej številki.

Naredite samoanalizo svojih dnevnih ritualov. Jih izvajate drugače kot včasih? Manj s svojim telesom in več s tehnološkimi igračami?

Poleg zdrave prehrane, namenske gibalne aktivnosti ter zadostne količine spanja, je to eden ključnih dejavnikov, ki vpliva na ohranjanje optimalne telesne sestave, zdravja ter kvalitete življenja.

V času »drive-in-ov« se zdi bolj kot kdajkoli pomembno izvajati »drive-out«.

Namesto dvigala izberi stopnice. In vsaka druga stopnica na poti gor!

Samo premakni se. S svojim telesom! Zdaj!