Spodnje trditve sem navedel na podlagi lastnih opažanj. Čas je že, da spet začnem pisati iz svoje glave brez da bi moral narediti raziskovalno akcijo in najti nekoga ki je že napisal to, kar želim napisati sam. Ta krč me namreč drži že od mladosti pa vse do pisanja diplomske naloge.

Opažam da je vsak otrok, ki se rodi čist, prvinski, iskren in prava energijska bomba. Z vsakim dnem, že od spočetja dalje se v njem nalagajo nove izkušnje, dobre in slabe, ki dograjujejo vse tisto, kar je v njegovem bistvu. Čudi me kako popoln je otrok, že takoj ko nam »pade« iz maternice v roke. Biser popolnosti, vêdenja, znanja, želje, spontane pravilnosti pri reševanju izzivov, popolnost bivanja v sedanjem trenutku z nenehnim preplavljanjem čustev.

In ta belina (če moram izbrati barvo) potem trči ob odrasle osebe, ki nanj vplivajo z odnosi med nosečnostjo, prehranjevanjem matere, gibanjem matere in očeta idr. Če ima srečo, ga potem čaka zmagovito lezenje skozi ozek »tunel« na drugo stran- kjer ga, če ima (spet) srečo, čakajo intimne prve urice življenja. Vsekakor pa ne more ubežati »velikanom«, ki so na svoji poti življenja postali drugačni. In ti odrasli po svojih najboljših močeh vodijo otroka skozi življenje. Z vsakim dnem sprejemajo odločitve zanj. Otroka je potrebno socializirati, kar je prav. Na tej poti učenja, pa se ne bi smelo poteptati kvalitet ki oblikujejo pristne, energijsko polne, družbeno koristne in vesele osebnosti. Otrok ima v svojem bistvu vse, kar je potrebno za harmonično življenjsko pot. Potrebuje le dobro vodstvo da to ohrani. Verjamem da je bila ta starševska naloga v vsakem zgodovinskem obdobju težka preizkušnja, danes pa je ob totalnem razvrednotenju človeka pravi starševski »križ«.

In kaj (med drugim) otrok zna, odrasli pa pozabi:

 1. Izvede počep z ravnim hrbtom in se pokrči v kolenih
 2. Izraža pristna čustva – ne igrajo
 3. Je navdušen
 4. Ko je sit, ne želi več jesti
 5. Ko pade, se pobere – je vztrajen
 6. Živi tukaj in zdaj
 7. Če mu nekaj ni všeč to pove jasno in glasno
 8. Če si nekaj želi to pove jasno in glasno
 9. Raziskuje, opazuje, se igra
 10. Se uči in si zapomni
 11. Je natančen
 12. Ima izvrstne »senzorje«
 13. Avto je avto (ne da veliko na znamke)
 14. Z vsakim dnem je močnejši

Ob spočetju in rojstvu novega bitja se starši znajdejo v orkanu čustev in doživetij. In s tem jim je dana možnost, da se zopet spomnijo, streznijo in ponovno naučijo že pozabljeno. Imajo najboljšega učitelja!