Danes bom krajši. Je vaš otrok vaš projekt? Imate otroka, ker je pač ‘fino’, da ga v teh letih imaš? Vam je otrok obrnil življenje na glavo in sedaj ne veste ne kod ne kam? Imate sploh še kaj časa zase, za svoje »egoistične« projekte? Ste izčrpani in brez zadostne podpore najbližjih in sveta? Imate lahko ob otroku prazno glavo ali pa vam misli nenehno bežijo na 1000 koncev?

Je vaš namen, da se imate z otrokom lepo, da mu pomagate na njegovi poti? Ko diha zrak, ko počasi je – žlico za žlico, ko se ‘pokaka’ čeprav ste mu 10 minut nazaj zamenjali plenico. Ko nori po igrišču; ko brez vaše slabe volje raziskuje kaj je to čudo (blato), ki se je pojavilo na trenirki po neverjetnem padcu, ki ga je preživel le on?
Je vaš namen, da dan z otrokom čim hitreje mine? Je vaš namen da ga peljete na igrišče, ker naj bi se pač to počelo ali ker si res želite budno spremljati vsak njegov korak – kaj počne na igralih? Je vaš namen, da otrok čim prej zaspi, da imate končno spet svoj ‘ljubi’ mir? Je vaš namen hitenje ali kar pobeg? Je vaš namen dati otroku podporo za samostojni spust po toboganu, ki jo išče v vaših očeh ali medtem raje ‘debatirate’ s prijateljicami po telefonu? Ali ste na portalu ‘Obrazne knjige’, ko otrok naredi prvi spontani preval?

Zgolj fizična prisotnost v istem prostoru ni dovolj. Slabe vibracije, ki jih oddajate ko vas otrok ‘zmoti’ med pregledovanjem novosti na portalih, stanje le še poslabšajo. To ne pomeni, da ste 24-urni servis. Pomeni pa, da ko ste z otrokom, ste z otrokom! Ko je čas brez otroka, je čas brez otroka. Najti ravnovesje med delom in počitkom, aktivnim in pasivnim preživljanjem prostega časa pa je druga tema.

Ni več povratka. Otrok je tu. Pokažite odgovornost do otroka. Ali bi vam bilo potrebno plačati za opravljen projekt? Dvojno, ker je več na kocki? V službi ste verjetno dovolj zbrani, ko ste pod nadzorom tistega, ki ‘plača.’ Tukaj ste nadzor vi sami. Bolj pravilno rečeno, nadzornik je otrok, ki si »zapisuje« in deluje v luči (senci) tistega kar se dogaja.

Niti predstavljati si ne morete, kako velika je vaša moč in kako vpliva na razvoj otroka. Če so otroci naše največje bogastvo, je čas da se začnemo tako tudi obnašati. V knjigi življenja se bere – kar bom sadil, bom žel.

Zato dajte svoj delež sebe med otroke. Vsaj nekaj aktivnega časa. Bodite z otrokom, v tistem trenutku. Vsak dan. Z energijo, pristnim veseljem in srečo. Zgolj ti in otrok. Brez mašil in »motil«. Le s popolnim čustvom – Ljubeznijo.

Če tega ni, tudi lepa bundica in super-hrana otroku nič ne pomaga.