Materialen svet je brezmejen svet. Je tudi nevaren svet. Ta pa zato, ker večina ljudi ni pridobila veščin, kako z njim ravnati. V praksi se ta ravnanja kažejo, kot nenehno iskanje notranjega miru, zadovoljstva in sreče skozi kupovanje izdelkov, ki jih prodaja globalni kapitalizem. Problem nastane, ker smo prepričani, da potrebujemo vse te predmete, ki jih imamo. Razen primerov revščine, nikoli ni količina materialnih stvari (lahko tudi finančno stanje) v korelaciji s stopnjo miru, zadovoljstva in sreče. Lahko se zmotno motiviramo leta in leta na poti do cilja, »ko bom imel pa še to in to pa bo.« »Ko bom zgradil hišo, bom lažje zadihal itd.« Preprosto, ker ni nikoli dovolj. In ne more biti dovolj. Dokler ni dovolj že sam obstoj.

Nekatere materialne stvari so koristne, včasih celo nujne. V samem izhodišču pa od materialnega sveta zares potrebujemo streho nad glavo, hrano, vodo. Od tu naprej pa je nevaren led (za nekatere brez drsalk in celo brez drsalnega znanja) do kje gredo. Vzemimo le nekaj stvari za primer: hiša, stanovanje, avto, telefon. Vse naštete materialne stvari imajo zelo velik razpon finančnega vložka. Ali res potrebujete v Sloveniji hišo s 150 kvadratnimi metri za 360.000 evrov ali zadošča 70 kvadratno stanovanje za 120.000 evrov. Koliko je vredna vaša ura na delovnem mestu? Si predstavljate, če stanovanje zadošča vašim resničnim potrebam, ste ravno pridobili 240.000 evrov prostega časa. 240.000 evrov življenja!!!

Dejstvo je, da kupujemo zelo veliko stvari, ki jih ne potrebujemo. Ali pa ne izrabimo njihov potencial. Kaj ti pomeni veranda pred hišo, če se ne uležeš nanjo? Kaj ti pomeni telefon za 1000 evrov, če ima tisti za 200 evrov vse funkcije, ki jih potrebuješ od telefona? Kaj ti pomeni avto za 50.000 evrov, če to pomeni dodanih 10 ur dela na teden naslednjih 7 let? Kaj ti pomenita dva avta, če bi družina lahko shajala le z enim? Razliko pa bi porabila za skupne celoletne počitnice. In še kakšna ‘lena’ rit bi se usedla malo večkrat na kolo ali šla peš.

In ravno v teh odločitvah obstaja velika razlika med nami na tem planetu. Kam namenjamo svoj čas in energijo. Imamo omejene vire teh dveh dobrin. Od naših prioritet je odvisno, kako bomo z njima ravnali.

Večina igralcev v tej ‘mišji dirki’ na poti do materialnih ciljev izgubi svoje zdravje. Ker je preveč. Preveč dela, preveč stresa, preveč uničenih odnosov, premalo gibanja, premalo spanja. Preveč nepravilnosti.

Kaj pa, če bi naredili čistilno akcijo v svojem materialnem svetu? Prvi korak do tja je samoanaliza: »kaj resnično potrebujem«? V tej fazi iskanja odgovorov, je ključnega pomena, da prenehate s kopičenjem novih predmetov. Zakaj ne bi naredili eksperiment? V letu 2020 bi kupili nič? Ja nič. Prav nič? Mogoče boste dobili vse.

In prav to je moja odločitev za leto 2020, nobene:

 1. Zamenjave avta
 2. Prenove hiše ali njene okolice
 3. Nakupa oblačila in obutve
 4. Nakupa pripomočkov in opreme za hišo
 5. Nakupa športne opreme

Bom pa investiral vase in sicer v:

 1. Izobraževanje (običajno)
 2. Počitnice (običajno)

Na ta način bom zagotovo pridobil:

 1. Prosti čas – nakupovanje zahteva čas, tako ga bom lahko namenil za druge meni pomembnejše stvari, npr. šport.
 2. Mir – nakupovanje je praviloma zame stresen dogodek.
 3. Denar – več denarja mi bo ostalo za doživetja, počitnice, varčevanje. Ali še bolje, delal bom manj.
 4. Vpogled v to, kaj resnično potrebujem od materialnega sveta za mirno delovanje.
 5. Sposobnost večje uporabe obstoječih predmetov in iskanje kreativnih rešitev.

Po koncu leta bom ugotovil, kaj sem s svojim eksperimentom pridobil. Najprej ali sem sploh preživel? In kaj se je tekom leta pokazalo, da je res vredno moje investicije. Vredno mojega časa, energije in miru.

Kaj boste pa vi? Delali? Še več? Še letos stisnete potem pa bo?