Kaj je v steklenički prehranskih dopolnil (PD)? Če ni to kar je navedeno, so lahko PD brez učinka ali še hujše, nevarna. Še posebej je zastrašujoče, če se PD slabe kakovosti jemljejo daljša obdobja, celo nekaj let ali desetletij.

10 najbolj pogostih problemov, ki so se pokazali tekom testiranj:

 1. Premalo sestavine, slaba kakovost sestavine ali neaktivne sestavine
 2. Preveč aktivne sestavine
 3. Napačna sestavina
 4. Nevarne ali celo ilegalne sestavine
 5. Kontaminacija
 6. Nepričakovane sestavine
 7. Nezmožnost da sestavina razpade – se razgradi
 8. Pokvarjenost
 9. Zavajajoče ali pomanjkljive informacije o produktu
 10. Zavajajoče ali nepodprte trditve o zdravstvenih učinkih

1. Problem: Premalo sestavine, slaba kakovost sestavine ali neaktivne sestavine

Kaj to pomeni? Produkt vsebuje manj glavne sestavine kot je navedeno na etiketi, vsebuje sestavino slabe kakovosti ali je brez te sestavine.

Zakaj je to problem? Če je sestavine premalo ali pa so te neaktivne je zaman pričakovati učinek. Zaradi tega bi lahko napačno sklepali da je ta sestavina neučinkovita. Do spremenjenega učinka na sposobnosti lahko pride tudi, če zamenjamo kakovostno PD z manj kakovostnim.

Kje je to pogosto? PD, ki so narejena iz dragih surovin imajo pogosto manjšo koncentracijo kot je navedeno. Primera: kondroitin in saw palmetto. Premalo  sestavine ali neaktivne sestavine so problem pri produktih ki se lahko spremenijo skozi čas (folna kislina). Na žalost je veliko PD shranjenih na policah več let.

Zakaj se to zgodi? V primeru dragih sestavin imajo proizvajalci ekonomski motiv da uporabijo manjšo koncentracijo sestavin. Nato pa dodajo druge sestavine da zapolnijo luknjo (z ali brez vednosti). Preverjanje bi morala biti ustaljena praksa nadzora, še posebno ko so cene presenetljivo nizke ali so produkti na voljo kljub velikemu povpraševanju. Drugi razlog je v slabi proizvodni praksi. Merjenje natančnih količin za vsako tableto zahteva izredne sposobnosti, opremo in kakovostno-varnostne protokole. Nov problem je tudi, ko podatek o teži aktivne sestavine vključuje tudi težo neaktivne sestavine. Tako ni možno vedeti kolikšna je dejansko količina prve.

Kako se temu izogniti? Preveriti je potrebno rok trajanja in izbirati tiste z največ časa do preteka roka uporabnosti.

2. Problem: Preveč aktivne sestavine

Kaj to pomeni? Produkt ima več aktivne sestavine kot je navedeno na etiketi.

Zakaj je to problem? Naše telo potrebuje točno določeno količino posameznih snovi in ne več. Tako je v primerih predoziranja vitaminov in mineralov večja možnost negativnih učinkov.

Kje je to pogosto? Vitamini, minerali, multivitamini. Razlog je dvojen: sestavine so poceni in v primeru multivitaminov je merjenje natančnih količin kompleksno.

Zakaj se to zgodi? Proizvajalci dodajo več sestavin, zlasti pri tistih sestavinah, kjer je znano, da se jim sčasoma koncentracije zmanjšajo. Dodatno FDA zahteva da so  na etiketah navedene količine, ne določa pa kolikšna je točna zgornja dovoljena meja.

Kako se temu izogniti? Primerjava etiket na PD ki imajo navedeno zgornjo vrednost koncentracij. Zdaj jo že imajo nekateri vitamini in minerali: A, C, B6, D, niacin, kalcij, magnezij, cink, magnezij idr.

3. Problem: Napačna sestavina

Kaj to pomeni? Pogost pojav pri zeliščih, medtem ko se pri ostalih to zgodi redko. PD ki vsebujejo zelišča pogosto vsebujejo napačne dele rastlin ali vrsto rastline. Zelišča in njihovi ekstrakti bi morala vsebovati specifične rastlinske kemijske snovi v vrednostih, ki so bile dokazane kot najboljše v kliničnih študijah. Sam proces gojenja lahko odločilno vpliva na sestavo. Torej gojenje v napačnem obdobju leta, napačni deli rastlin ali vrsta rastline lahko povzročijo da so zelišča neučinkovita ali celo nevarna.

Zakaj je to problem? Če ni bila uporabljena sestavina ki učinkuje, bo posledično produkt učinkoval slabo ali sploh ne. V primeru napačnih delov ali vrst rastlin pa lahko pride do toksičnih učinkov.

Kje je to pogosto? Zeliščna PD so zaradi njihove kompleksne narave najbolj podvržena možnosti uporabe napačnih sestavin.

Zakaj se to zgodi? Proizvajalci PD ne preverijo surovih delov rastlin (kontrola kakovosti), ki jih dobijo od dobaviteljev in se zanašajo na certifikate analiz ki so priloženi zraven.

Kako se temu izogniti? Poznavanje pogostih – znanstvenih imen za zelišča in ostale sestavine, ki jih lahko pričakujemo v PD. Včasih se ime produkta zeliščnega PD ne ujema z znanstvenim imenom na etiketi. Koristno je tudi vedeti kateri del rastline se naj bi uporabil in se prepričati da je ta del tudi naveden.

4. Problem: Nevarne ali ilegalne sestavine

Kaj to pomeni? Nekatere sestavine so lahko škodljive tudi če se jemljejo v priporočljivih količinah.

Zakaj je to problem? Sestavine so toksične za jetra in ledvice.

Kje je to pogosto? Zeliščna PD. Karboksilna kislina, ki jo najdemo v rastlini podraščec lahko povzroči okvare ledvic in toksičnost jeter. Aprila 2001 je FDA svetovale uporabnikom naj ne uživajo teh produktov in pozvala proizvajalce naj jih odstranijo s polic. Aprila 2004 je prepovedala prodajo efedrin alkaloida (iz rastline efedra) zaradi potencialnih srčnih zapletov. Leta 2006 je poročala, da so na trgu še vedno prisotni.

Zakaj se to zgodi? Proizvajalci so v prvi vrsti odgovorni za varnost PD po določilih DSHEA. Tako bi se morali ravnati po znanstvenih raziskavah. V praksi pa je FDA tista, ki najprej opozori proizvajalca, ko gre za vprašljivo varnost PD, preden on umakne produkt iz trga.

Kako se temu izognit? Pogosto spremljanje opozoril FDA. Ne posegati po PD, ki so bila kdaj povezana z zapleti in problemi.

5. Problem: Kontaminacija

Kaj to pomeni? Produkti lahko vsebujejo kemijske snovi in druge sestavine, ki ne sodijo zraven. Možna je kontaminacija s pesticidi, mikroorganizmi, težkimi kovinami, produkti drugih linij iste tovarne ali celo nepravilnostmi pri nabiranju.

Zakaj je to problem? Nekatere kontaminacije so lahko toksične ali kancerogene, kar se lahko pokaže takoj ali šele v prihodnosti. Tudi nizke vrednosti živega srebra lahko postanejo toksične šele čez čas.

Kje je to pogosto? Zeliščna PD so najbolj podvržena kontaminaciji s pesticidi. Več ginseng produktov testiranih 2003 je vsebovalo težke kovine in dva potencialno toksična dela pesticidov. Tudi sintetični produkt kot je kreatin ni imun na kontaminacijo. Ta se lahko zgodi s sosednjimi linijami drugih produktov v tovarni.

Zakaj se to zgodi? Zelišča lahko postanejo kontaminirana po eni izmed štirih poti:

 • izpostavljenost težkim kovinam in pesticidom med gojenjem (namenoma ali nenamenoma – izpostavljenost kemijskim snovem iz sosednjih polj v bližini),
 • gojenje s pesticidi – še posebno fungicidi,
 • izpostavljenost potencialno nevarnim pesticidom, ki so prepovedana v tej državi in so bila uvožena iz tujine,
 • kontaminacija z drugimi rastlinami, ki rastejo ob istem času

Slabi pogoji kontrole proizvajalca lahko prav tako povzročijo kontaminacijo sintetičnih PD.

Kako se temu izogniti? Spremljanje rezultatov neodvisnih laboratorijev ki testirajo produkte na trgu in namenoma iščejo nepravilnosti (primer: Consumerlab.com).

Pogosti problemi, ki se pojavljajo s posamezno vrsto PD

Tip PD
Pogosti problemi
Zelišča
 • Premalo sestavine, slaba kakovost sestavine ali neaktivne sestavine
 • Napačne sestavine
 • Kontaminacija
 • Zavajajoče ali nepodprte zdravstvene trditve
 • Nevarne ali ilegalne sestavine
Vitamini
 • Preveč aktivne sestavine
 • Nezmožnost da sestavina razpade – se razgradi
 • Premalo sestavine
Minerali
 • Premalo sestavine, slaba kakovost sestavine ali neaktivne sestavine
 • Nezmožnost da sestavina razpade – se razgradi
Posebna PD
 • Premalo sestavine, slaba kakovost sestavine ali neaktivne sestavine
 • Kontaminacija
 • Zavajajoče ali pomanjkljive informacije o produktu
 • Pokvarjenost
Tradicionalna kitajska medicina
 • Nepričakovane sestavine
 • Kontaminacija
Naslednjič pa o preostalih problemih pri preverjanju pristnosti prehranskih dopolnil.
Vir:

Cooperman, M.D. (ur.). 2007. Health, Harm or Rip-off? What’s really in your vitamins & Supplements (volume 1). New York: Bottom Line Books.