Kaj je zares v steklenični prehranskih dopolnil (PD)? Če ni kar je navedeno, so lahko brez učinka ali še hujše, nevarna. Še posebej je zastrašujoče, če se lahko PD slabe kakovosti jemljejo daljša obdobja, celo nekaj let ali desetletji.

10 najbolj pogostih problemov, ki so se pokazali tekom testiranj:

  1. Premalo, slaba kakovost ali neaktivne sestavine
  2. Preveč aktivne sestavine
  3. Napačna sestavina
  4. Nevarne ali celo ilegalne sestavine
  5. Kontaminacija
  6. Nepričakovane sestavine
  7. Nezmožnost da razpade (se razgradi)
  8. Pokvarjenost
  9. Zavajajoče ali pomanjkljive informacije o produktu
  10. Zavajajoče ali nepodprte trditve o zdravstvenih učinkih

6. Problem: nepričakovane sestavine

Kaj to pomeni: čeprav se to zgodi redko, pa vseeno nekateri produkti vsebujejo sestavine, ki niso navedeni na etiketi. Razlog – za večji učinek produkta.

Zakaj je to problem: dodane sestavine lahko povzročijo stranske učinke ali interakcijo z drugimi sestavinami v produktu. Poseben problem je to za vrhunske športnike, ki lahko na ta način vnesejo ‘nepričakovane’ nedovoljene snovi.

Kje je to pogosto: kljub majhnemu številu primerov se je to v preteklosti zgodilo tam, kjer uporabniki pričakujejo takojšen učinek produkta. Na primer v kreatinu, ki se uporablja za povečanje vzdržljivosti, so našli moški hormon nandrolon. Tudi v tradicionalni kitajski medicini najdemo sestavine, ki se sicer dobijo le na recept (diazepam, živo srebro, konoplja, metiltestosterone, opij,  idr.)

Zakaj se to zgodi: proizvajalec namerno doda sestavine, ki povečajo učinek produkta z namenom, da uporabniki ponovno posežejo po teh produktih.

Kako se temu izogniti: težko. Če doživite nepričakovan učinek produkta (posebno porekla kitajske medicine), obstaja možnost za dodano nepričakovano sestavino. Nemogoče je namreč testirati vsak produkt za potencialno sestavino, ki ni navedena na etiketi.

7. Problem: nezmožnost da razpade (se razgradi)

Kaj to pomeni: za učinkovitost v telesu se mora večina produktov v obliki tablet razgraditi in nato raztopiti v črevesju preden vstopi v krvni obtok. Obstajajo laboratoriji (v Ameriki imenovan USP), ki testirajo ali tablete razpadejo pravočasno. Tam imitirajo pogoje, ki se dogajajo v črevesju. V 45 minutah mora tableta razpasti. Nekateri proizvajalci trdijo, da so njihovi izdelki opravili ta test, vendar se te izjave ne sme jemati kot resnične same po sebi.

Zakaj je to problem: če ne pride do ustrezne razgradnje tablete, se ta ne more raztopiti in absorbirati. Tako gre čez kri neizkoriščena.

Kje je to pogosto: mineralni in vitaminski produkti. Tudi zeliščni produkti lahko padejo na testu. Na drugi strani pa večina kapsul in žvečljivih tablet razpade.

Zakaj se to zgodi: slaba proizvodna praksa in kontrola kakovosti.

Kako se temu izogniti: upoštevaj seznam (primer: ConsumerLab.com) poznanih kakovostnih produktov. Lahko naredite tudi domači test: pol skodelice kisa postavite v večjo posodo z vročo posodo. Segrejte kis na telesno temperaturo in vstavite tableto. Nato mešajte neprestane 30 do 45 minut brez spremembe temperature vode (uporaba termometra). Pozor: ta test ne deluje pri produktih s počasnim sproščanjem. Prav tako ne pri žvečljivih tabletah, katerih namen je da razpadejo z žvečenjem.

8. Problem: pokvarjenost

Kaj to pomeni: pokvarjenost običajno pomeni spremenjena zgradba, na primer da olje postane žaltavo.

Zakaj je to problem: sprememba ali izguba aktivne sestavine, kot tudi prisotnost pokvarjenih sestavin vpliva na varnost, učinkovitost in potencialne stranske učinek produkta. Običajno so prisotni tudi neprijeten vonj ali okus ter prebavne težave.

Kje je to pogosto: produkti ki vsebujejo olja, kot so omega 3 in omega 6 maščobne kisline. Produkti narejeni iz ribjih olj, olj lanenega semena ali olj trobentice.

Zakaj se to zgodi: olja lahko postanejo žaltava skozi čas, zlasti če so izpostavljena vročini in zraku. Pokvarjeni produkti ali njihove sestavine so transportirani ali hranjeni v slabih pogojih.

Kako se temu izogniti: produkt je lahko pokvarjen če diši, ima okus ali zgleda neobičajno. Preverite datum uporabnosti produkta in vedno kupujte produkt, ki ga boste porabili pred iztekom datuma uporabnosti. Po uporabi dobro zaprite produkt in hranite v suhem hladnem prostoru stran od direktne sončne svetlobe. Olja in probiotiki se hranijo v hladilniku.

9. Problem: zavajajoče ali pomanjkljive informacije o produktu

Kaj to pomeni: ime ki se uporablja za opis produkta ali sestavin je zavajajoče.

Zakaj je to problem: produkt lahko vsebuje več ali manj pričakovane aktivne sestavine.

Kje je to pogosto: tipični so trije primeri:

1. produkti, ki so označeni kot posebne ‘formule,’ ‘mešanice,’ ‘kompleksi.’ Produkt Pyruvate 1000, ki je imel na etiketi navedeno da vsebuje 1000 mg ‘pyruvate formule’ je vseboval le 600 mg.

2. posebna taktika je da uporabljajo netipična kemijska imena. Kot primer, navedena teža sestavin lahko vključuje tudi neaktivne sestavine (sladkorji, soli idr.), na katere se vežejo aktivne sestavine. Vrednosti neaktivnih sestavin lahko dosežejo tudi do 50% vrednosti aktivne sestavine. Kemijska imena se pogosto uporabljajo za SAMe, glukozamin in isoflavon v sojinih produktih.

3. Zmeda nastaja tudi tam, kjer so produkti s kemijskimi imeni navedeni za naravne in sintetične sestavine. Naravni in sintetični produkti se ne razlikujejo le v kemijskih imenih ampak tudi v stopnji aktivnosti. Tako je potrebno veliko več sintetičnega vitamina E, da dosežemo enak terapevtski učinek kot naravni vitamin E.

Zakaj se to zgodi: včasih se želijo proizvajalci izogniti konkretni sestavi formul, zato svoje produkte označujejo kot formule, mešance, kompleksi. Drug razlog je, da varčujejo z denarjem na način, da uporabijo manj aktivnih sestavin.

Kako se temu izogniti: bodite osnovno razgledani o sestavinah produktov, ki jih jemljete. Bodite pozorni, če je pod sestavinami navedena sol in če gre za produkt z nazivom ‘formula, mešanica, kompleks.’

10. Problem: Zavajajoče ali nepodprte trditve o zdravstvenih učinkih

Kaj to pomeni: nekateri produkti imajo na etiketah navedene nepodprte izjave, da njihov produkt zdravi ali preprečuje bolezni. Drugi navajajo zdravstvene izjave o sestavinah, ki jih sploh ni v produktu.

Zakaj je to problem: s tovrstnimi obljubami uporabnikom obstaja možnost, da uporabniki odlašajo z nujno potrebno medicinsko pomočjo.

Kje je to pogosto: lahko se pojavi povsod. Zlasti produkti, ki se oglašujejo kot ‘posebne formule’ .

Zakaj se to zgodi: nobena vladna agencija ne preveri resničnost teh izjav pred objavo. Ko je že produkt na trgu, naj bi FTC (v Ameriki Federal Trade Commision) poskrbela za napake (primer izjav na etiketah: izguba telesne teže za 10kg, zdravi astmo, artritis, raka idr.).

Kako se temu izogniti: pridobite informacije o produktih in izsledkih kliničnih študij. Imejte zavedanje, da večina produktov na področju prehranskih dopolnil nima dovoljenja za izjave, da lahko zdravijo ali preprečujejo bolezni.

Vir:

Cooperman, M.D. (ur.). 2007. Health, Harm or Rip-off? What’s really in your vitamins & Supplements (volume 1). New York: Bottom Line Books.